De Monitor

Van november 2017 tot februari 2018 heb ik stage gelopen bij het onderzoeksjournalistieke tv-programma De Monitor van de KRO-NCRV. In die drie maanden heb ik gewerkt aan het onderzoek Politie Online. We keken naar wat de politie voor privacygevoelige informatie deelt op het internet, maar ook in televisieprogramma’s. Dit onderzoek heeft geleidt tot een tweede uitzending. Daarnaast heb ik voor dit onderzoek diverse artikelen geschreven:

Schermafbeelding 2018-03-28 om 14.08.57

Schermafbeelding 2018-03-28 om 14.10.59
Artikel over de herleidbaarheid van verdachten in politieseries
Schermafbeelding 2018-03-28 om 14.10.59.png
Reactie van D66 op onze uitzending

 

Na mijn stage ben ik nog een maand blijven hangen om het onderzoek Boer en Beleid af te maken. Ik begon met de research voor dit onderzoek aan het einde van mijn stageperiode. Het was voor mij heel gaaf dat ik mocht blijven om dit onderzoek voor de eerste aflevering af te maken.

In dit onderzoek keken we naar de zeldzame rundveerassen in Nederland, zoals de Lakenvelder of de Groninger Blaarkop. Hun status is bedreigd of zelfs kritiek, maar door de nieuwe fosfaatregels dreigen ze echt te verdwijnen. Dat stellen boeren die zeldzame koeien hebben.

Sinds de Europese Commissie het melkquotum in april 2015 afschafte, groeide de melkveehouderij explosief. Maar meer koeien en meer melk betekenen ook meer mest en dus meer vervuiling. In 2017 werd daarom het fosfaatreductieplan ingesteld om de veestapel te laten inkrimpen, waarbij er een uitzondering werd gemaakt voor de zeldzame rundveerassen.

Maar sinds 1 januari 2018 is er de nieuwe meststoffenwet: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) berekent op basis van het aantal koeien dat een boer op 2 juli 2015 had hoeveel fosfaatrechten die boer krijgt en dus hoeveel koeien die boer mag hebben. Het ministerie maakt in dit nieuwe systeem echter geen uitzondering voor de zeldzame rundveerassen.

 

Naast het schrijven van artikelen en het researchen heb ik zelf twee reportages gemaakt over Boer Maurits Tepper en zijn Groninger Blaarkoppen en Boer Herman Iemhoff met zijn Fries-Hollandse koeien.

‘Ik wilde altijd al Groninger Blaarkoppen.’ En na drie jaar hard werken heeft boer Maurits Tepper nu 120 van deze zeldzame koeien. Alleen lopen die koeien nu gevaar door het mestbeleid.

‘De lievelingskoe van mijn dochter is al weg.’ Boer Herman Iemhoff moet stoppen vanwege de dure fosfaatrechten voor zijn zeldzame Fries-Hollandse koeien.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s